Interview

Watersommelier

Marielle Thiadens

Weet wat je schenkt
Welk water serveer je wanneer, waarom is het soort water dat je drinkt juist belangrijk om een gerecht tot z’n recht te laten komen en welk merk natuurlijk mineraalwater kies je dan? We gingen in gesprek met watersommelier Marielle Thiadens van de Waterproeverij en vroegen haar álles wat je wilt weten over mineraalwater.

Laten we beginnen met een belangrijke basisvraag: "wat is het verschil tussen kraanwater, bron- en mineraalwater?"

Het grootste verschil tussen kraan en bron- en mineraal water zit hem, buiten de smaak, in de behandeling van het water. Kraanwater uit oppervlaktewater heeft een uitgebreidere behandeling nodig dan bron- of mineraalwater. Bron- of mineraalwater hebben bovendien niet altijd een behandeling nodig. Mineraalwater halen we naar boven uit de aarde waar het al jarenlang gefilterd is door de natuur, stoppen we in een fles, en kunnen we daarna direct nuttigen. Je kunt het zien als een cadeautje van de natuur. Om het water mineraalwater te mogen noemen, moet het direct aan de bron gebotteld worden, zoals Chaudfontaine. Er mag niets aan het water worden toegevoegd. Bij bronwater hoeft dit niet. Dit mag je vervoeren naar de fabriek en hier bijvoorbeeld een smaakje aan toevoegen.

Mineraalwater is een cadeautje van de natuur.
"Het verschil proeven tussen watersoorten is toch alleen voor de echte fijnproever?"

In Nederland kunnen we dit inderdaad niet vragen van consumenten. Water heeft in ons hoofd geen smaak. Het tegendeel is echter waar: er zijn namelijk wel zes gradaties in smaak van mineraalwater. Deze gradaties zeggen iets over de hoeveelheid mineralen, maar zijn in Nederland niet alle zes te vinden. Het mineraalwater dat wij hebben zit qua gradatie te dicht op elkaar voor de gemiddelde consument om te proeven dat de smaak verschilt. Echter kan het soort water dat je drinkt wel effect hebben op de beleving van eten.

"Hm, dat maakt ons wel nieuwsgierig. Wat doet mineraalwater dan voor de beleving van eten?"

Water op zich neutraliseert de smaak tussen gerechten door. Daarnaast is de belangrijkste reden om voor een bepaald water te gaan: het mondgevoel. Koolzuur speelt hier een belangrijke rol in, aangezien dit voor ongeveer 75% de smaak en beleving van het water bepaalt. Start de avond daarom met een heerlijk krachtige bubbel. Dit stimuleert de maagwand, en daarmee de eetlust. Dit zet de smaakpapillen op scherp om zo optimaal te kunnen genieten van het eten dat volgt. Het drinken van plat water legt daarentegen een dikke bodem waardoor de eetlust afneemt. Horeca biedt vaak wel plat water aan bij koffie. Daarmee neutraliseer je éérst je smaakpapillen en geniet je vervolgens optimaal van de smaak van koffie. Dat wordt alleen nog onvoldoende uitgelegd, wat maakt dat de meeste mensen eerst koffie drinken en daarna pas het water.

Het juiste water schenken kan een positieve bijdrage leveren aan het eten en drinken, maar leg ook vooral uit aan tafel waarom je juist dit soort water schenkt.
"Wat maakt Chaudfontaine uniek in jouw ogen?"

Twee dingen: de smaak en het verhaal. Water is in mijn ogen een soort van romantiek: zodra mensen de verhalen achter een merk kennen, willen ze dat water ook proeven. Zo is het uniek dat Chaudfontaine een thermale bron is en dat de warmte van de bron de fabriek in de winter verwarmt. Het merk is enorm met duurzaamheid bezig: vermindering van CO2 uitstoot, verduurzaming van verpakkingen en de ambitie om ook alle flessen weer in te zamelen. En natuurlijk het feit dat je met Chaudfontaine water drinkt dat 60 jaar geleden met een regenbui uit de hemel kwam vallen. Een mooi verhaal!  

Daarnaast: de smaak en unieke samenstelling. Ieder mineraal heeft een eigen smaak. Bij het samenvoegen van mineralen, komt er echter een hele nieuwe, eigen smaak uit. In vergelijking tot andere mineraalwaters zitten er in Chaudfontaine vrij veel van deze mineralen. Hierdoor ervaren we Chaudfontaine als zacht water. Zo zit er 18 mg magnesium in Chaudfontaine. Mineralen maken wij zelf niet aan, maar hebben we wel nodig. Dus ook al proef je het misschien niet volledig, de samenstelling van natuurlijk mineraalwater en met name dat van Chaudfontaine is wel degelijk anders dan dat van andere soorten water.

"Wat is jouw tip aan horecaondernemers?"

Ik zie te vaak dat personeel niet weet welk mineraalwater ze schenken. Weet wat je schenkt, wees trots op je merk en ga daarmee merkverwatering ook tegen. Benoem water bij de juiste merknaam: bruisend water van Chaudfontaine. Je hebt het gekozen, dus ken de reden hierachter en informeer je personeel hierover. Met name omdat er zoveel voordelen te behalen zijn met natuurlijk mineraalwater, en dan doel ik vooral op de gehele horecabeleving. Het is toch heerlijk als je écht kan genieten van een glas water, omdat je ineens een hele hoop kennis hebt gekregen over dat water? Dit is een taak die echt bij de horeca zelf kan liggen; ken je merk, verdiep je erin en deel deze kennis met je personeel én gasten.

Dorst gekregen?
Bekijk dan voor meer informatie of voor het boeken van eigen proeverij De Waterproeverij.